Artificiële intelligentie bij alle coloscopieën in de Sint-Jozefskliniek Izegem
De dienst maag-, darm- en leverziekten van de Sint-Jozefskliniek te Izegem maakt gebruik van artificiële intelligentie bij alle coloscopieën. Artificiële intelligentie wordt gebruikt voor de screening naar colonpoliepen. Hierbij wil de dienst extra inzetten op preventie van darmkanker. Bijzonder aan deze toepassing is dat we de eerste endoscopiedienst zijn in de ruime regio die volledig is uitgerust met de technologie artificiële intelligentie.
Belang van preventie bij dikkedarmkanker
Dikkedarmkanker is wereldwijd de derde meest voorkomende kanker. De coloscopie of dikkedarmonderzoek is bijzonder waardevol in de preventie van colorectaal carcinoom (CRC) of dikkedarmkanker. Geschat wordt dat het ongeveer 80% reductie geeft in de incidentie van CRC en 60% reductie in de mortaliteit door CRC. De preventie bestaat uit een doorbreken van de adenoma-carcinoma-sequentie door vroegtijdige detectie en verwijdering van premaligne colonpoliepen. Vanaf de leeftijd van 50 jaar of al vroeger bij hoogrisicopatiënten kan een preventief dikkedarmonderzoek of screening coloscopie worden uitgevoerd. Helaas worden tijdens een coloscopie ook poliepen gemist. Dit kan leiden tot een intervalkanker, m.a.w. een coloncarcinoom in de periode tussen 2 opeenvolgende screening coloscopieën. De incidentie wordt geschat op 0.5 tot 1 per 1000 patiëntenjaren.
Artificiële intelligentie speelt een belangrijke rol tijdens een endoscopie
Artificiële intelligentie wordt gebruikt tijdens de coloscopie. De arts voert nauwkeurig de coloscopie uit en simultaan maken we gebruik van de technologie computer aided detection (CADe), waarbij de technologie een visueel alarm geeft bij detectie van een colonpoliep. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat met behulp van artificiële intelligentie vooral kleinere poliepen extra gedetecteerd worden. Het verbetert de adenoma detectie ratio van de endoscopist. Per 1% verbetering van de ADR is er een daling van 3% in de incidentie van colorectaal carcinoom.
Een belangrijke investering
De dienst endoscopie investeerde in AI technologie en in nieuwe processoren die zorgen voor de meest optimale beeldkwaliteit.
De techniek is voor de patiënt volledig kosteloos. Deze investering werd door de dienst maag-darm-leverziekten gedaan samen met het ziekenhuis en de medische staf van het ziekenhuis, omdat we ervan overtuigd zijn dat het de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de coloscopieën verder verbetert. Ook Dr. Wouter Vanmoerkercke van az groeninge die regelmatig coloscopieën uitvoert in Izegem is enthousiast over de AI technologie. Ook de samenwerking met az groeninge voor het multidisciplinair oncologisch overleg vormt een meerwaarde voor onze medische zorg.
Tenslotte is de AI technologie kostenefficiënt omdat minder patiënten doorverwezen moeten worden voor duurdere behandelingen zoals chirurgie, chemotherapie of immunotherapie.
De toekomst
Momenteel is het nog niet mogelijk om met artificiële intelligentie te differentiëren tussen goedaardige en potentieel kwaadaardige poliepen. Maar indien er nieuwe technologie ontwikkeld wordt, zal onze dienst verder investeren om een zo optimaal mogelijke zorg aan onze patiënten te garanderen.
Dienst maag-, darm- en leverziekten
Tel secretariaat 051 33 46 14
Dr Katrien Vandenbroucke
Dr Katrien Dejaegher
Dr Hannes Vanwynsberghe
Dr. Wouter Van Moerkercke